Voordat ik met de tip kom, wil ik eerst uitleggen welke hardheden er zijn en wat ze doen.

9H -8H -7H -6H: Zeer hard

5H -4H -3H-2H: Hard 

H -F -HB -B: Gemiddeld

2B -3B -4B -5B: Zacht

6B -7B -8B -9B: Zeer zacht         

9H, 8H en 7H zijn zeer hard en geven weinig grafiet af. Deze zou je goed kunnen gebruiken voor het fijne werk, technische tekenen. Vanaf 6H wordt het steeds iets zachter, en er komt steeds iets meer grafiet van af. H, F, HB en B zijn gemiddelde potloden, en zijn makkelijk in gebruik.

Als eerste wat ik graag kwijt wil als tip; wees zuinig op je potloden. Laat ze niet vallen, het grafiet binnen in je potlood kan dan breken, en je punt zal vaker breken. Let op bij ronde potloden, die rollen makkelijk weg.

Ik gebruik 6H-potloden vaak om de de basis op te zetten. Deze is licht en makkelijk weg te gummen. Ook voor lichte tekeningen is 6H zeer geschikt. Maak je een tekening alleen met grafiet, breng dan laagje voor laagje aan, eventueel met doezelen. Heb je schaduw nodig, kijk goed hoe donker moet de schaduw zijn, maar blijf laagje voor laagje aanbrengen.

En dan nu wat ik echt echt een belangrijke tip vind: Druk niet op je potlood, neem hem losjes in de hand en begin met schetsen. Des te harder je drukt, des te moeilijk je het nog weg kan krijgen. Je kan het papier hierdoor beschadigen.

Neem de tijd om je potloden te leren kennen, om te kijken welke jij het fijnste vind om te gebruiken. Het is voor iedereen persoonlijk welke schets potlood het fijnste is.

Houd de site in de gaten, ik zal snel een filmpje plaatsen waarin ik uitleg hoe ik de potloden gebruik.

Heb je nou vragen, stel ze dan vooral.